mandag 18. januar 2010

PRA

Så ble en av drømmene mine oppfylt. Etter å ha lest om det utallige ganger i Sosiologibøker fikk jeg endelig være med ut i feltet for å se PRA (Participatory Rural Appraisal) i praksis.. Niru som er ansvarlig for PHU (Public Health Unit) i Okhaldhunga tok meg med på oppdagelsesferd til en av landsbyene utenfor hjerte av distriktet. Å gjennomføre en hel utredning tar lang tid, men jeg fikk være med på å se hvordan de holder kvinnegrupper, hvordan de loggfører alt, hvordan de sjekker tilgangen på naturressursene og hvordan tilstanden sosialt sett er (social and resource mapping).
Kvinnegruppene har vist seg å være fruktbare med tanke på å bryte ned klasse- og kasteskillene i de ulike landsbyene. Kunnskapsnivået på ernæring- og helsefronten har også økt. Ledere innefor de ulike gruppene holder undervisning i temaene: familieplanlegging (prevensjon), tilberedelse av mat/drikkevann, sanitære forhold, stell av sår, viktigheten med å gå til lege dersom helseproblemer oppstår o.l. Nå er prognosene for utviklingen ulik i de ulike gruppene, men i denne gruppen fungerte det veldig bra. Niru fortalte meg at da de startet med denne gruppen hadde ikke noen snakket med hverandre, selv om de bodde i nærheten av hverandre. Her snakker vi bare noen meter og det bare på grunn av kastesamfunnet. Men takk Gud, etterhvert hadde barriere etter barriere blitt brutt ned og nå fløt samtalene livlig.
Denne dagen skulle de oppsummere utviklingen så langt, og da i form av Social Mapping. De tegnet hele warden (landsbyen) på gulvet der de fører opp hvert hus, hjem, toalett, skoger, veier.. absolutt alt! De hentet pinne, aske, stein, blar og begynte så å tegne på gulvet. De startet med å tegne husene, skogene, helsestasjonen, toalett og veier. Det var utrolig facinerende å se hvordan alle deltok, selv om det både var menn, kvinner og ulike kaster til stede. Så her kommer noen flotte bilder av severdigheten!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar